piątek, 30 września 2016

Salsa meksykańska do chipsów i nachos'ów


Uwielbiam meksykańskie jedzenie, choć rzadko ostatnio mam czas eksperymentować w kuchni.
Salsa tak naprawdę po raz pierwszy na moim stole,
ale musze przyznać, że efekty wyszły zadowalające!
Idealna do chipsów, natchos'ów czy burrito, ale to już w kolejnym poście :)

Składniki:
500g pomidorów bez skórki (można też użyć z puszki)
2-3 cebule
2 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki cukru
4 łyżki octu spirytusowego 
świeża kolendra
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pierz

Przygotowanie:
1. Do garnuszka wkładamy pomidory, pokrojoną papryczkę, czosnek, cukier, ocet, sól i pieprz.
2. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając.
3. Dodajemy następnie posiekane cebule i gotujemy jeszcze parę minut.
4. Po lekkim przestygnięciu całość blendujemy (w moim wypadku, nie chciałam uzyskać jednolitej konsystencji).
5. Dodajemy posiekanej kolendry i chłodzimy.

Smacznego!

POMIDORY
Głównym źródłem organicznego związku chemicznego o działaniu przeciwutleniającym- likopenu, są właśnie pomidory. Ten czerwony barwnik nie ginie w obróbce cieplnej.
Jest go nawet 2-3x więcej w przetworach niż świeżych pomidorach.
Ponad to zapobiegają miażdżycy i zawałom.
Mają działanie antynowotworowe i poprawiają odporność.

Składniki odżywcze w 100g:
18 kcal
białko 0,88g
węglowodany 3,89g
tłuszcze 0,20g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz