Nawiązując do drugiej grupy produktów spożywczych.
Mleko jako baza sosu beszamelowego :)
Klasyczny jak tylko się dało. Idealny do lasagne, zapiekanki,
bądź cannelloni, który już w kolejnym poście :)
bądź cannelloni, który już w kolejnym poście :)
Składniki:
1,5 łyżki masła
2,5 łyżki mąki pszennej
500 ml ciepłego mleka
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2,5 łyżki mąki pszennej
500 ml ciepłego mleka
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W garnuszku roztopić masło.
2. Dodać mąkę i energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki.
3. Dodać ciepłe mleko i podgrzewać do zgęstnienia sosu, cały czas mieszając.
4. Dodać gałkę muszkatołową i przyprawy.
1. W garnuszku roztopić masło.
2. Dodać mąkę i energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki.
3. Dodać ciepłe mleko i podgrzewać do zgęstnienia sosu, cały czas mieszając.
4. Dodać gałkę muszkatołową i przyprawy.
Smacznego!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 100g:
104 kcal
Białko: 3,8g
Tłuszcz: 7g
Węglowodany: 7g ( w tym błonnik 0,1g)
104 kcal
Białko: 3,8g
Tłuszcz: 7g
Węglowodany: 7g ( w tym błonnik 0,1g)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz