piątek, 17 lutego 2017

3. Mięso, wędliny, ryby i podroby

Nie ukrywam, jestem totalnym mięsożercom!
To bogate źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego,
której jest niezwykle cenne w naszej codziennej diecie.
-podgrupy: mięso zwierząt rzeźnych, drób, ryby, dziczyzna, podroby-wątroba, nerki
-100g produktu dostarcza 70-330kcal
- dostarczają wit. B1, B12 i PP (niacyna)
-bogate źródło żelaza, cynku i miedzi
- tłuszcze zwierzęce dostarczają dużo cholesterolu,
- ryby bogate są niezbędne nienasycony kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3
-zamiana produktów: 100g mięsa z kością/ryb odpowiada:
400g mleka
100g sera twarogowego, jaj, grochu
80g mięsa bez kości
70g szynki, polędwicy

Ryby jem bardzo rzadko, aczkolwiek pod wpływem współlokatora,
stawiam sobie nowe wyzwania  :)
Przepis już w kolejnym poście!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz