niedziela, 26 marca 2017

Faszerowne bataty


Bataty, Uwielbiam w każdej postaci.
Dziś faszerowane serem feta, żółtym, czosnkiem i zielonymi oliwkami.
Szybkie i przepyszne! Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki:
3 słodkie ziemniaki
ser- jeden i drugi wg uznania
oliwki u mnie 3 na każdą połówkę, ale również wg uznania
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie, papryka ostra
sól, pieprz
oliwa do pieczenia

Przygotowanie:
1. Bataty dokładnie umyć, przekroić na pół i ugotować al dente.
2. Ziemniaki ostudzić, łyżką wydrążyć farsz zostawiając ok. 1cm z każdej strony.
3. Farsz połączyć z fetą, czosnkiem  przeciśniętym przez praskę, zioła i przyprawy.
4. Całość wymieszać i napełnić łupiny ziemniaków, wcześniej "wyścieloną" żółtym serem.
5. Na wierzchu ułożyć oliwki, wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 15min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz