Uwielbiam!
Potrawa wywodząca się z Egiptu, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy.Idealny dip, bądź pasta do smarowania.
Dziś wersja urozmaicona, z natką pietruszki!
Składniki:
100g ugotowanej ciecierzycy
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki tahini/ sezamu
2 łyżki wody
2 łyżki oliwy
garść świeżej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ciecierzyce zalewamy wodą na całą noc.
2. Następnego dnia gotujemy ciecierzyce wg opakowania, ostawiamy.
3. Ostudzoną wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy pozostałe składniki
i blendujemy na gładką masę.
4. Doprawiamy do smaku i podajemy ze świeżą pitą.
Smaznego!
NATKA PIETRUSZKI:
- zawiera beta-karoten i wit. C (AŻ 177,7MG!!)
-doskonale wzmacnia (w 100g- 5mg żelaza!)
-obfituje w kwas foliowy, magnez, wapń, potas
-oczyszcza organizm i poprawia cerę
-łagodzi nerwobóle i pomaga w leczeniu kamienicy moczowej
- zawiera beta-karoten i wit. C (AŻ 177,7MG!!)
-doskonale wzmacnia (w 100g- 5mg żelaza!)
-obfituje w kwas foliowy, magnez, wapń, potas
-oczyszcza organizm i poprawia cerę
-łagodzi nerwobóle i pomaga w leczeniu kamienicy moczowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz