Wytrawne gofry? Czemu nie!
Są przepyszne!
Składniki:
CIASTO:
2 jajka
1 i 1/2szk mąki pszennej
1 i 1/2 szk mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
2 łyżkioleju roślinnego
szczypta soli, pieprzu, oregano
DODATKOWO:
2 jajka
1 łyżka masła
przyprawy
garść świeżej rukoli
Przygotowanie:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę.
1.Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze przez chwile.
3. Odstawiamy mikser, dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy łyżką.
3. Odstawiamy mikser, dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy ok. 3-4min.
5. Między czasie rozgrzewamy na patelni masło i smażymy jajka na małym ogniu pod przykryciem (nie za długo, żeby żółtko do końca się nie ścięło). Przyprawiamy do smaku.
6. Gofry wykładamy na talerz, nakładamy jajko i posypujemy świeżą rukolą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz