sobota, 2 kwietnia 2016

Jajka w cieście francuskim


Szybka przystawka, która idealnie komponuje się z sosem tatarskim.
Można użyć gotowego ciasta francuskiego,
bądź postawić poprzeczkę nieco wyżej i samemu je przygotować :)
Przepis poniżej ;>

Składniki na ciasto:
100ml zimnej wody
75g mąki krupczatki
125g mąki pszennej
250g masła w temp. pokojowej
7g soli (łyżeczka)

Przygotowanie:
1. Wode wymieszać z solą, aż do całkowitego rozpuszczenia, a w garnuszku roztopić połowę masła
2. Obie mąki połączyć, następnie dodać wodę z solą i roztopione masło. Zagnieść ciasto.
3. Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
4. Pozostałe masło utrzeć na gładką mase i włożyć między 2 warstwy folii spożywczej.
5. Rozwałkować na prostokąt i wstawić do lodówki.
6. Przygotować stolnice z lekko oprószoną mąką, wyłożyć ciasto z lodówki i rozwałkować je na kwadratowy placek.
7. Na środku rozłozyć schłodzone masło, 
tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta.
8.
Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.
9.
Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość, następnie złożyć na 3 częsci i na 2h włożyć do lodówki.
10.
Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na ponownie na prostokąt. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.
11. 
Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm, w zależności od upodobania. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 - 15 minut.

Jednak przed stawieniem do piekarnika wykrawamy kółka  od szklanki, smarujemy jajkiem, nakładamy plasterek jajki i posypujemy czarnuszką :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz