Coś co uwielbiam i wcale nie dziwi mnie, że przyciąga tylu turystów-
KRAKOWSKI OBWARZANEK
Jedyny i niepowtarzalny, a eksperymenty z nim to czysta przyjemność!
Na dziś wersja z suszonymi pomidorami, ziarnami dyni i szynką parmeńską :)
Składniki:
1 krakowski obwarzanek
1 krakowski obwarzanek
2/3 suszone pomidory
łyżka pestek dyni (dzień wcześniej zamarynowane w oleju i ziołach)
garść rukoli
2/3 plastry szynki parmeńskiej
2/3 plastry sera żółtego topionego
łyżka pestek dyni (dzień wcześniej zamarynowane w oleju i ziołach)
garść rukoli
2/3 plastry szynki parmeńskiej
2/3 plastry sera żółtego topionego
oregano, bazylia
Przygotowanie:
1. Obwarzanek kroimy na 2 części i rozcinamy w poprzek.
1. Obwarzanek kroimy na 2 części i rozcinamy w poprzek.
2. Na dolnej części rozkładamy składniki: ser żółty, szynke i suszone pomidory.
3. Posypujemy bazylią i oregano i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 5 min.
4. Między czasie górną część skrapiamy olejem z ziołami, w którym marynowały się nasze pestki.
5. Po wyciągnięciu z piekarnika części dolnej posypujemy ją pestkami dyni i rukolą.
6. Składamy obie części i podajemy z dipem jogurtowym.
3. Posypujemy bazylią i oregano i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 5 min.
4. Między czasie górną część skrapiamy olejem z ziołami, w którym marynowały się nasze pestki.
5. Po wyciągnięciu z piekarnika części dolnej posypujemy ją pestkami dyni i rukolą.
6. Składamy obie części i podajemy z dipem jogurtowym.
Smacznego! :)
WARTOŚCI ODŻYWCZE1
porcja - 150 g
w porcji 150 g
Wartość energetyczna 367,50 kcal
Białko 7,50 g
Węglowodany 75,00 g
Tłuszcz 4,50 g
Wartość energetyczna 367,50 kcal
Białko 7,50 g
Węglowodany 75,00 g
Tłuszcz 4,50 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz