12 tygodni, 12 grup produktów spożywczych szczegółowo opisanych.
Chęć tego cyklu bierze się z chęci większej świadomości.
Chcemy wiedzieć co jeść, dlaczego i jak często powinniśmy.
Podział na 12 grup produktów pozwala na szczegółową charakterystykę.
Każda wyodrębniona grupa dostarcza konkretnych składników pokarmowych,
przez co skomponowanie odpowiedniego jadłospisu staje się dużo łatwiejsze.
Chcemy wiedzieć co jeść, dlaczego i jak często powinniśmy.
Podział na 12 grup produktów pozwala na szczegółową charakterystykę.
Każda wyodrębniona grupa dostarcza konkretnych składników pokarmowych,
przez co skomponowanie odpowiedniego jadłospisu staje się dużo łatwiejsze.
1.Produkty zbożowe
-stanowią podstawę żywienia
-podgrupy: pieczywo pszenne i żytnie, kasze, otręby, makarony, ryż, mąka
-100g produktów zbożowych dostarcza 200-380 kcal
-węglowodany w postaci skrobi, są podstawowym składnikiem produktów zbożowych
-białko roślinne występuje w otrębach (5-16%)
- niedobór lizyny i tryptofanu w produktach pszennych i kukurydzianych,
metioniny w produktach żytnich, a treoniny w ryżu
- mąki razowe i kasze źródłem błonnika pokarmowego
- produkty zbożowe źródłem wit. z gr.B i wit.E (brak witamin A,C,D)
-stanowią podstawę żywienia
-podgrupy: pieczywo pszenne i żytnie, kasze, otręby, makarony, ryż, mąka
-100g produktów zbożowych dostarcza 200-380 kcal
-węglowodany w postaci skrobi, są podstawowym składnikiem produktów zbożowych
-białko roślinne występuje w otrębach (5-16%)
- niedobór lizyny i tryptofanu w produktach pszennych i kukurydzianych,
metioniny w produktach żytnich, a treoniny w ryżu
- mąki razowe i kasze źródłem błonnika pokarmowego
- produkty zbożowe źródłem wit. z gr.B i wit.E (brak witamin A,C,D)
-działają zakwaszająco z powodu zawartości siarki i fosforu
-pokrywają 30% energii dziennej racji pokarmowej
- zamiana produktów: 100g mąki kaszy odpowiada
100g makarony,
100g grochu,
100g pieczywa chrupkiego,
100g herbatników,
100g bułki tartej,
135g chleba, bułek
-pokrywają 30% energii dziennej racji pokarmowej
- zamiana produktów: 100g mąki kaszy odpowiada
100g makarony,
100g grochu,
100g pieczywa chrupkiego,
100g herbatników,
100g bułki tartej,
135g chleba, bułek
źródło: Dietetyka, Żywienie zdrowego i chorego człowieka; H. Ciorowska, A. Rudnicka, PZWL 2007
Jeden z produktów zbożowych wykorzystałam w dzisiejszym przepisie,
a mianowicie gołąbki z czerwonej kapusty z gaszą gryczaną.
a mianowicie gołąbki z czerwonej kapusty z gaszą gryczaną.
Zapraszam do lektury w kolejnym poście:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz