Może warto zacząć od tego, że te 3 wyroby choć bardzo podobne, tak naprawdę są zupełnie inne.
Łączy je jednak to, że każdy z nich przed upieczeniem obgotowuje się je we wrzątku- obwarza.
Zacznijmy może od obwarzanka, bo to on, jako pierwszy pojawił się na moim blogu.
Jest on równie krakowski co Wawel i Sukiennice.
Plecie się go ręcznie z dwóch wałków ciasta (sulki), obwarza i posypuje solą, bądź makiem.
Wytwarzany z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody.
Zacznijmy może od obwarzanka, bo to on, jako pierwszy pojawił się na moim blogu.
Jest on równie krakowski co Wawel i Sukiennice.
Plecie się go ręcznie z dwóch wałków ciasta (sulki), obwarza i posypuje solą, bądź makiem.
Wytwarzany z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody.
Przejdźmy teraz do bajgli, które są często mylone z obwarzankami.
To żydowskie pieczywo z wyraźną dziurką w środku.
Posypane czarnuszką, serem, ziołami, kminkiem i całą masą inny rzeczy.
Obdarowywano je kobietom po urodzeniu dziecka, co miało być symbolem cyklu ludzkiego życia.
Robione z mąki pszennej chlebowej, cukru, soli, drożdży i wody.
To żydowskie pieczywo z wyraźną dziurką w środku.
Posypane czarnuszką, serem, ziołami, kminkiem i całą masą inny rzeczy.
Obdarowywano je kobietom po urodzeniu dziecka, co miało być symbolem cyklu ludzkiego życia.
Robione z mąki pszennej chlebowej, cukru, soli, drożdży i wody.
Precel natomiast, który pojawi się jako ostatni, robiony jest również z mąki pszennej,
ale kształtem przypomina cyfre 8, bądź kształt rąk złożonych do modlitwy.
Chrupiący, nie ma gumowatej ciągłości obwarzanków.
ale kształtem przypomina cyfre 8, bądź kształt rąk złożonych do modlitwy.
Chrupiący, nie ma gumowatej ciągłości obwarzanków.
Skoro kwestie podobieństw i różnic mamy za sobą,
zapraszam do zapoznania się z moją odsłoną krakowskiego bajgla tym razem :)
Składniki:
bajgiel krakowski
jajko sadzone
bekon
twarożek
zielona sałata
czerwona cebula
sól, pieprz
dip jogurtowy (jogurt naturalny+mix ziół, wg. uznania)
Przygotowanie:
1. Bajgla przekrawamy na pół i zarumieniamy w piekarniku.
2. Między czasie smażymy bekon.
bajgiel krakowski
jajko sadzone
bekon
twarożek
zielona sałata
czerwona cebula
sól, pieprz
dip jogurtowy (jogurt naturalny+mix ziół, wg. uznania)
Przygotowanie:
1. Bajgla przekrawamy na pół i zarumieniamy w piekarniku.
2. Między czasie smażymy bekon.
3. Dolną część pieczywa smarujemy twarożkiem, nakładamy bekon, jajko sadzone.
4. Posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą i doprawiamy do smaku,
kończymy listkiem sałaty.
5. Górną część bajgla smarujemy dipem jogurtowym i składamy całość.
4. Posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą i doprawiamy do smaku,
kończymy listkiem sałaty.
5. Górną część bajgla smarujemy dipem jogurtowym i składamy całość.
Smacznego!
Dla mnie idealna alternatywa na pyszne śniadanie, bądź szybki lunch :)
Dla mnie idealna alternatywa na pyszne śniadanie, bądź szybki lunch :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz