niedziela, 20 listopada 2016

Sałatka z jabłkiem i pieczonymi ziemniakami


Połączenie niecodzienne, ale jak najbardziej trafne.
Zapraszam na pyszną sałatkę z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami, orzechami i dressing'iem miodowo-musztardowym :)

Składniki:
garść zielonej sałaty
2 obrane ziemniaki
1 duże jabłko
łyżka oleju
garstka orzechów włoskich
papryka słodka
sól, pieprz do smaku

Dressing:
pół cebuli drobno siekanej
łyżeczka musztardy stołowej
łyżka miodu
łyżka oliwy
pół łyżeczki soli
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Ziemniaki kroimy na małą kostke i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni z dodatkiem oleju, do momentu aż się zarumienią.
2. Między czasie obieramy jabłko, wycinamy gniazdo i kroimy wg. uznania.
3. Łączymy składniki na dressing i lekko podgrzewamy, aby cebula nieco zmiękła.
4. Ziemniaki wykładamy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i czekamy do lekkiego przestygnięcia. Posypujemy sproszkowaną papryką słodką.
5. Na talerzu zaczynamy od sałaty, następnie ziemniaki, jabłko i polewamy ciepłym dressingiem miodowo-musztardowym.
6. Posypujemy garścią orzechów włoskich.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz