poniedziałek, 15 października 2018

Faszerowane bataty z kurczakiem i kukurydzą


Wartość kaloryczna: 

Składniki:
1 batat (200g)
100g piersi z kurczaka
50g kukurydzy knserwowej
200g szpinaku świeżego/mrożonego
1 celula
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pierz
1 łyżeczka bazylii
czosnek granulowany do smaku

1. Bataty przekroić na pól, doprawić solą i pieprzem do smaku i włożyć do rozgrzanego piekarnika (200'C) i piec przez ok 40min, aż będą miękkie.
2. Między czasie przygotować nadzienie: na rozgrzanej patelni przyrumienić cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i przyprawić bazylią i czosnkiem.
3. Po ok. 5 min dodaj szpinak i kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Kiedy bataty będą już gotowe, wyjmij je z piekarnika i delikatnie wybierz z nich miąższ i połącz z nadzieniem przygotowanym na patelni.
5. Po dokładnym wymieszaniu składników, faszeruj nimi wydrążone bataty.
6. Całość zapiecz w piekarniku 5-6min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz