poniedziałek, 22 czerwca 2015

Makaron z sosem bolognese


Makaron mimo, że ciężkostrawny, jest jednym z moich ulubionych dań!
Jest szybki w przygotowaniu i zawsze smakuje rewelacyjnie :)
W niewielkich ilościach od czasu do czasu, można pozwolić sobie i na to :3

Składniki:
*300g makaronu (świderki)
*1 papryka
*2 ząbki czosnku
*1 cebula
*1 puszka pomindorów bez skórki
*500g mięsa wołowego
*140g koncentratu pomidorowego
*1 szklanka gorącego bulionu bulionu
*szklanka białego wina
*3 łyżki oliwy z oliwek
*bazylia, oregano
*sól, pieprz

Przygotowanie:
1.Na oliwie w większym garnku zeszklić cebule i dodać posiekany drobno czosnek.
2. Dodać posiekaną w kostke paprykę i pomidory z puszki.
3. Na patelni podsmażyć mięso. Przyprawić wedle uznania do smaku.
4. Wymieszać z warzywami i po 5 min dodać wino.
5. Koncentrat połączyć z 3 łyzkami bulionu i dodać do wywaru.
6. Wlać reszte bulionu, doprawić bazylią i oregano i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
7. Gotujemy makaron al dente i podajemy z sosem i listkiem świeżej bazylii.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz