wtorek, 9 czerwca 2015

Placki ziemniaczane z porem


Pyszne, zdrowe i sycące. 
Placki ziemniaczane, których smak na pewno zna każdy z nas, dziś w wersji udoskonalonej!
Dlaczego por? A dlaczego nie :)
Kiedy jestem w kuchni inspiracji szukam przede wszystkim po półkach ze składnikami.
Ze wszystkiego da się wyczarować małe, bądź większe cuda ;>

Składniki:
* 1kg ziemniaków
* 1 por
* 1 cebula
* duży ogórek
*pęk szczypiorku
*garść natki pietruszki
* 20 dag bekonu
* 2 jajka
*sól, pieprz do smaku (osobiście zawsze dodaje jeszcze czosnek i ostrą papryke)
*2 łyżeczki cukru
* 5 łyczek mąki

Przygotowanie:
1. Ziemniaki i ogórka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
2. Dodać jajka, pokrojony szczypiorek i przyprawy do smaku
(nie zapomnij posłodzić ciasta).
3. Między czasie na patelni usmażyć cebule i bekon, a następnie dodoać pokrojony w paski por i dusić, aż będzie miękki.
4. Łączymy składniki, dodajemy mąkę i smażymy na rozgrzanym oleju.




SMACZNEGO ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz